During a XenDesktop 4 to 5.6 migration I had to deploy WinRM on Windows XP SP3 virtual machines. I had a Desktop Group of 60 Machines for developers with IIS installed on it. WinRM installation went fine but the configuration wasn’t possible, I always got an error when the service was trying to start :

The WinRM service is unable to start because of a failure during initialization.

Additional Data
The error code is 1300.

ScreenShot006

 

After trying to understand what was wrong I found in the Local Security Settings / Local Policies / User Rights Assignment / Generate security audits, only LOCAL SERVICE was authorize, so I just try to add NETWORK SERVICE account as well. (more…)

10 130

  • Jani Kohonen

    I had a similar case, but in my Windows XP SP3 XenTools service wont start anymore. Any ideas? Could it be a same case?

  • Terve Jani,

    I think with XenTools, that will be another issue… Do you have more information on it ?
    Xentools version, Host version etc

  • Jani Kohonen

    XenServer 6.0.2 with all latest updates for it and upgraded xentools. Windows 7 virtuals does not have that issue on same hypervisor host.

  • You should check event log first and try to start the service. I think Xentools issue are more related to Microsoft Framework .net 3.5 and 4

  • And you should try to uninstall Xentools / reboot / install it again / reboot

  • Citrix XenDesktop 5.6 – The WinRM service is unable to start. | http://t.co/6RsNZ7vp http://t.co/yAABItco

  • RT @douglasabrown: Citrix XenDesktop 5.6 – The WinRM service is unable to start. | http://t.co/6RsNZ7vp http://t.co/yAABItco

  • Jani Kohonen

    Yes, I have done all these things and I know that .net issues, still it wont work. But hey we’äre goint to Win7 anyway so it doesnt matter so much anymore.. =)

  • Alright !

  • XenDesktop 5.6 – The WinRM service is unable to start. http://t.co/9wcwuV88